Evenimente

Tabăra de Religie pentru copii din Micherechi (Ungaria)

În perioada 10-12 iunie 2016, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și a Preasfințitului Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria  printr-o frumoasă colaborare între cele două Eparhii, un grup de 21 copii, de la Școala Generală Românească din Micherechi (Ungaria), format în cea mai mare parte din elevi de clasele a VII-a și a VIII-a, au participat la o Tabără de Religie ce a avut loc la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Izvoru Mureșului, Episcopia Covasnei și Harghitei. Copiii au fost însoțiți de Părintele Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei din Ungaria și Profesor de Religie la Școala din Micherechi, de Doamna Ana Benye, Directorul Școlii și de alți însoțitori, care i-au îndrumat pe durata desfășurării taberei.

Gazdele micilor oaspeți români din Ungaria, unde au și fost cazați în cele trei zile de tabără, au fost maicile de la Mânăstirea Izvoru Mureșului, în frunte cu Maica Stareță Stavrofora Miriam Oprea și Părintele Duhovnic Emanuil Manța.

În prima zi de tabără, copiii și însoțitorii lor, între care s-a numărat și Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, au fost întâmpinați la Mânăstirea Izvoru Mureșului de Preasfințitul Părinte Andrei, Chiriarhul locului, care le-a adresat un cuvânt de binecuvântare și bun venit, în Biserica Mânăstirii, unde s-au aflat părinții consilieri de la Episcopie și obștea mănăstirii. 

Copiii au aflat lucruri importante legate de istoria românilor din zona Harghitei și Covasnei, au participat la sfintele slujbe și mai ales la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită sâmbătă în biserica Mănăstirii, de Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu un sobor de preoți și obștea Mănăstirii. Participanții taberei au vizitat incinta Mănăstirii, atelierele unde lucrează maicile (de pictură, de croitorie, de tricotaje, de sculptură în lemn și icoane litografii) și gospodăria mânăstirii. Copiii au fost foarte impresionați de activitatea bogată pe care o desfășoară maicile și de priceperea lor, dar și de partea duhovnicească cu care țin candela aprinsă în această zonă a monahismului românesc.

De asemenea, copiii împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Părintele Visarion Tuderici și ceilalți însoțitori, au vizitat Reședința și Centrul Eparhial din Miercurea Ciuc, al Episcopiei Covasnei și Harghitei, expoziția de icoane pe sticlă și obiecte tradiționale românești de la sediul Centrului Cultural ”Miron Cristea” și al Muzeului Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, realizate de curând, de copii din mai multe Parohii (Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Subcetate, Toplița, Corbu, Tulgheș, etc.), sub genericul manifestării intitulate „Dăinuind prin artă și tradiție”, au vizitat de asemenea Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, dar și Mânăstirea franciscană de la Șumuleu Ciuc, de la marginea orașului.

În ultima zi a taberei copiii, însoțitorii lor și Părintele Visarion au participat din nou la Sfânta Liturghie săvârșită în Mânăstirea „Adormirii Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului, urmând să se întoarcă apoi în localitatea lor natală, Micherechi din Ungaria.

Este cea de a IV-a ediție a Taberei de Religie de la Micherechi, iar în ultimii doi ani, aceste tabere s-au desfășurat la mânăstiri și obiective din România (Mânăstirea Feredeu, din Arhiepiscopia Aradului, în 2015 și acum la Mânăstirea Izvoru Mureșului și la Miercurea Ciuc).

De fiecare dată, copiii au apreciat foarte mult acest gen de manifestări, care sunt foarte importante pentru viața și educația lor din punct de vedere creștin-ortodox și românesc.

 

Contact

Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului”
Maica Stareţă Stavrofora Miriam Oprea
Nr. de telefon: 0744 - 966.950
Localitatea: Izvoru Muresului Jud. Harghita Cod 537356
Detalii și Formular de Contact
Atelier Pictură: 0742-224.590 (comenzi icoane şi croitorie)
Vă rugăm să sunați între orele: 
09.00 - 12.20 și 14.00-16.30.
Vă rugăm să nu sunați în duminici și sărbători.

Copyright © 2010-2016 Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" Izvoru Mureşului.
Toate drepturile rezervate. Webmaster: Bogdan Tinca