Viaţa monahală

De luni până sâmbătă

- 06:00 Acatistul zilei, Ceasul III, Ceasul VI, 
Sf. Liturghie în fiecare zi iar sâmbăta, după Sf. Liturghie facem și parastas pentru cei adormiţi
- 17:00 Ceasul IX,Vecernia, Pavecerniţa Mică cu Canoanele Maicii Domnului;
- 19:00 Miezonoptica, Utrenia, Ceasul I;



DUMINICA şi în SĂRBĂTORI
 clopote clopotul
Seara (în ajun):
-18:00 Vecernia Mare cu Litia, Utrenia, Ceasul I;
Dimineața:
-09:00 - Acatistul sărbătorii, Ceasul III, Ceasul VI;
-10:00- Sfânta Liturghie

Poarta Sfintei Mănăstiri se deschide dimineaţa la ora 6:00 si se închide vara la ora 22:00 și iarna la ora 21:00.

 

„Viaţa monahală este o înţelepciune dintre înţelepciuni şi o iscusinţă dintre iscusinţe.”
(Zatvornicul Gheorghe)

 

Ascultarea (munca de zi cu zi)
     „Toată slujirea monahului devine o Liturghie, însuşi aşezământul monahal este un cântec arhitectural, o Liturghie cântată în piatră (…).” Ascultările sau munca de obşte este a doua trăsătură a vieţuirii monahiceşti, producând bunurile materiale obşteşti. Mănăstirea este un aşezământ de evlavie şi muncă organizată în duhul Mântuitorului, fiindcă viaţa de evlavie nu îngăduie să fie prilej de lenevire, după cum spune Sf. Apostol Pavel « cel ce nu lucrează să nu mănânce ». Suntem datori să ţinem treaz duhul de rugăciune şi să muncim zilnic după puterile noastre « mişcând mâinile la lucru, în acelaşi timp să ne şi rugăm » (Sf. Vasile cel Mare).
  În mănăstirea noastră cele 25 de maici, sub îndrumarea maicii stareţe Stavrofora Miriam Oprea, și a părintelui duhovnic, Protosinghelul Emanuil Manţa, în funcţie de chemarea şi ascultarea pe care o au de îndeplinit, trudesc la ceea ce este specific vieţii monahale - rugăciune şi slujire. Pe lângă participarea la sfintele slujbe din Sf. Mănăstire, maicile lucrează în atelierele de pictură, tâmplărie, croitorie, îngrijesc incinta Sf. Mănăstiri, participă la muncile câmpului (grădină, fân) şi se ocupă de buna primire a pelerinilor.
    În atelierul de pictură pictează 12 maici icoane pe lemn, icoane pentru catapetesme, epitafuri şi icoane pentru prapuri, care împodobesc Sf. Biserici şi icoane pe piatră în funcţie de comenzile cerute.
    În atelierul de croitorie  lucrează 2 maici şi se confecţionează veşminte pentru preoţi şi pentru Sf. Biserici.
    În atelierul de icoane (tâmplărie-fierărie) lucrează părintele duhovnic Protos. Emanuil Manţa cu 6 maici. Aici se lipesc icoane (litografii) pe lemn, se sculptează troiţe, candele şi alte obiecte din lemn şi mai producem din tablă de aluminiu punţi pentru candele, agăţători pentru icoane şi balamale pentru diptice.
Maicile la ascultările Mănăstirii

    Sfânta Mănăstire are Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, prăznuit la 15 August. Primul Hram al Sfintei  Mănăstirii a fost cel din 15 august 1999, când s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie în locaşul nou ridicat, după trei ani de la aşezarea pietrei de temelie.

    Hramul Sfintei Mănăstiri este un prilej de mângâiere pentru românii greu încercaţi din zonă şi aduce multă bucurie credincioşilor veniţi din judeţele învecinate.
    Al doilea Hram al Sf. Mănăstirii este cel al Paraclisului, închinat Soborului Sf. Ioan Botezătorul prăznuit pe 7 ianuarie. Fiind imediat după sărbătorile de iarnă, este de mai mică amploare, fiind considerat „hramul călugărilor”. Astfel, a doua zi de Bobotează PS Andrei adună tot soborul de călugări şi de maici din Eparhie pentru a-L sărbători pe „cel mai mare om născut din femeie” – simbol al vieţii monahale. Cel mai important Hram a fost cel din 7 ianuarie 2009 când s-a sfinţit şi acest Sf. Paraclis de către IPS Ioan Selejan.
     Al treilea hram al Sf. Mănăstiri este cel al Altarului de Vară închinat Femeilor Mironisițe, care se prăznuiește a doua Duminică după Sfintele Paști. Acest hram a fost sărbătorit prima dată în data de 14 mai 2016 de către PS Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei, însoțit de părinții diaconi, stareți de mănăstiri și preoții slujitori din Eparhia Covasnei și Harghitei. 

Pentru a comanda icoane pictate, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0752 - 012.675, între orele 09-12.20 și 14-16.30 în zile lucrătoare, sau sa trimiteti un email la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Telefonul este în atelierul de pictura și persoana de contact este maica Perpetua.

Contact

Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului”
Maica Stareţă Stavrofora Miriam Oprea
Nr. de telefon: 0744 - 966.950 - nu sunați pentru cazare
Localitatea: Izvoru Muresului Jud. Harghita Cod 537356
Detalii și Formular de Contact
Atelier Pictură: 0752 - 012.675 (pentru comenzi icoane)
Cazări0742 - 224.590 (pentru cazări)
Vă rugăm să sunați între orele: 
09.00 - 12.20 și 14.00-21.00.
Vă rugăm să nu sunați în duminici și sărbători.

Copyright © 2010-2016 Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" Izvoru Mureşului.
Toate drepturile rezervate. Webmaster: Bogdan Tinca